Bejelentkezés: +36 30 755 1171

A bolhák elleni védekezési módszerek

A Bolhák


A bolhásság régi betegség, de manapság is éppoly nagy jelentőséggel bír, mint egykor. A szabad szemmel is jól látható, 1,5-4 mm méretű, barnás színű ízeltlábú vérszívó állatok nemcsak a kutyákon, de gazdáikon is élősködhetnek. Bár talán az egyik leggyakoribb, és legkönnyebben észrevehető élősködő, mégsem mindig egyszerű a fertőzés észrevétele. Állatorvos sűrűfogú, ún. bolhafésű használatával a fartájéki szőrzet átfésülésével könnyen megtalálhatja a kifejlett egyedeket, vagy azok ürülékét, sokszor a gazda legnagyobb meglepetésére. A kifésült ürüléket nedves vattára vagy gézre téve könnyen bizonyítható a bolhák jelenléte, mert a vér néhány percen belül kioldódik. Ha a tulajdonos nem veszi észre idejekorán a bolhák jelenlétét, ez súlyos következményeket is okozhat, mivel főként a betegség szövődményei okoznak problémát. Kutyánk parazitájának különböző fejlődési alakjai vannak, ezek egy része nem a háziállatokon, hanem a használati tárgyaikban (ágyak, matracok), vagy kennelben, kutyaházban bújik meg. A kifejlett nőstény bolha az állat szőrzetében él, és vérrel táplálkozik. A gazdaállat bőrére és szőrére rakja a petéket. A peték a talajra hullnak, kialakulnak bennük a lárvák. Ez a fejlődési ciklus általában 1-6 nap, de akár 20 is lehet. Bizonyos források szerint 10 nőstény bolha akár 250 000 utódot is tud produkálni egy hónapon belül!!! A bolha akár a kutya testtömegének tizenötszörösét kitevő vérmennyiséget is felvehet a vérszívás során. A súlyosan fertőzött kölyökkutya hamar vérszegénnyé válik, elhanyagolt esetben el is pusztulhat. A lárvából báb lesz, amely nagyon ellenálló. A báb alakból az egyed kifejlődéséig 8-12 nap szükséges, de a báb akár egy évig is életképes. Ha az egy állaton élősködő bolhákat fejlődési állapotuk szerint egy piramisba rendezzük, az alábbi százalékos megoszlás tapasztalható: 1% kifejlett egyed, 11% báb, 50% lárva és 38% pete.  A teljes kifejlődéshez összesen általában 3-4 hét szükséges, de akár 2 év is lehet. A vérszívás elengedhetetlen a párosodáshoz, és a peték lerakásához. A kifejlett élősködők végig a gazdaállaton maradnak, de az állandó vakarózást, harapdálást és nyalogatást megunva „átugranak" új áldozatukra. A bolhák ugrása, „pattogása" látható, akár az 50-70 cm-es távolságot is könnyen átugorják. Egyes megfigyelések szerint egy egyed akár több ezer sikeres ugrásra is képes. A bolhák egyes érzékszerveikkel észlelik az éppen nekik való gazdaállat jelenlétét, testmelegét, stb. A kifejlett egyedek kb. 9 hétig életképesek.

Háziállataink védelmére rengeteg védőszer alkalmazható. Állatpatikában, vagy üzletekben nagy a választék. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mert az állat fajtájától, érzékenységétől, életmódjától is függ a védekezési mód (spray, nyakörv, stb.) hatékonysága. Általánosságban igaz, hogy az élősködő rovarok ellen a kombinált védelem a legjobb. Általános tévhit, hogy a bolhák a gazdaállat szeméhez járnak inni, ezért a bolhanyakörv sem gátolja meg a parazitákat az élősködésben. A legfontosabb, amit meg kell tennünk, az kedvencünk és helyének tisztántartása. Az állat almát rendszeresen cserélni kell, fekhelyét kimosni, porszívózni. Így a ki nem kelt lárvákat, petéket megsemmisíthetjük. Alkalmazhatunk fertőtlenítőszereket is, ezeket is be lehet szerezni állatpatikában.

Akár egy bolhacsípés is okozhat allergiás reakciót. A bőrgyógyászati betegségek kb. negyede vezethető vissza bolhafertőzöttségre. A bolha nyála magas fehérjetartalmú, ami erősen allergén hatású. Az allergiás tünetek pár óra alatt is jelentkezhetnek, intenzív vakarózást okozva. Tenyérnyi vörös, szőrtelen terület alakulhat ki bármely testtájon, de leggyakrabban a combokon, melyet a kutya nyalogat, harapdál. A bőr megvastagszik, váladékozik, melyen a baktériumok elszaporodnak. Kezelés nélkül súlyos bőrgyulladás alakulhat ki. Mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumra, gyulladáscsökkentő szerekre van szükség a kezeléshez. Ha hosszas allergia alakul ki, még immunerősítésre is szükség lehet.

A bolhák egyéb kórokozókat is terjesztenek. Az egyik leggyakoribb egy galandféreg, a Dipylidium caninum. Mivel az élősködők után rágcsálva a kutya lenyeli a bolhában lévő galandférget, a bolhás kutya mindig férges is! A galandféreg egyedfejlődéséhez feltétlenül szükség van a bolhára, mint köztesgazdára. A kutyába a galandféreg lárva alakja kerül, és a vékonybélben megtelepedve élősködik. A gazdaállatban kikelve, kifejlődve a végbélnyílás közelében láthatóak rizsszemszerű szelvényei.

galandféreggalandféreg

 

Sajnos az emberre is átterjedhet ez a fertőzés. Leggyakrabban a gyerekek fertőződnekmeg az állat simogatása közben, mert a szétrágott bolharészekkel érintkeznek. Ezért ebben az esetben a kézmosás kiemelten fontos. Ebeinket rendszeresen féregteleníteni is kell.

 

Dipylidium caninum életciklusDipylidium caninum életciklus

 

A bolhák más fertőző vírusos és baktériumos betegséget is terjesztenek. Szerencsére ezek nem jelentős mértékben fordulnak elő. Az azonban történelmi érdekesség, hogy a bubópestis kirobbanásáért a patkányok bolháit okolhatjuk.

Nagyon fontos, hogy amennyiben több állatot tartanak együtt, minden állatot egyszerre kell bolha elleni kezelésben részesíteni, mert a különböző állatfajok élősködői nem csak a „saját gazdaállatfajukhoz" ragaszkodnak,  hanem más állatfajon, így az emberen is megtelepszenek.

 

Forrás:

A vadászkutya 2007/2, 48-49.o.

Nemzetközi Kutya Magazin XIV. évf.4.szám / 2009.április 46-48.o.

Képek: Wikipédia