Bejelentkezés: +36 30 755 1171

A bolhák elleni védekezési módszerek

A Bolhák


A bolhásság régi betegség, de manapság is éppoly nagy jelentőséggel bír, mint egykor. A szabad szemmel is jól látható, 1,5-4 mm méretű, barnás színű ízeltlábú vérszívó állatok nemcsak a kutyákon, de gazdáikon is élősködhetnek. Bár talán az egyik leggyakoribb, és legkönnyebben észrevehető élősködő, mégsem mindig egyszerű a fertőzés észrevétele. Állatorvos sűrűfogú, ún. bolhafésű használatával a fartájéki szőrzet átfésülésével könnyen megtalálhatja a kifejlett egyedeket, vagy azok ürülékét, sokszor a gazda legnagyobb meglepetésére. A kifésült ürüléket nedves vattára vagy gézre téve könnyen bizonyítható a bolhák jelenléte, mert a vér néhány percen belül kioldódik. Ha a tulajdonos nem veszi észre idejekorán a bolhák jelenlétét, ez súlyos következményeket is okozhat, mivel főként a betegség szövődményei okoznak problémát. Kutyánk parazitájának különböző fejlődési alakjai vannak, ezek egy része nem a háziállatokon, hanem a használati tárgyaikban (ágyak, matracok), vagy kennelben, kutyaházban bújik meg. A kifejlett nőstény bolha az állat szőrzetében él, és vérrel táplálkozik. A gazdaállat bőrére és szőrére rakja a petéket. A peték a talajra hullnak, kialakulnak bennük a lárvák. Ez a fejlődési ciklus általában 1-6 nap, de akár 20 is lehet. Bizonyos források szerint 10 nőstény bolha akár 250 000 utódot is tud produkálni egy hónapon belül!!! A bolha akár a kutya testtömegének tizenötszörösét kitevő vérmennyiséget is felvehet a vérszívás során. A súlyosan fertőzött kölyökkutya hamar vérszegénnyé válik, elhanyagolt esetben el is pusztulhat. A lárvából báb lesz, amely nagyon ellenálló. A báb alakból az egyed kifejlődéséig 8-12 nap szükséges, de a báb akár egy évig is életképes. Ha az egy állaton élősködő bolhákat fejlődési állapotuk szerint egy piramisba rendezzük, az alábbi százalékos megoszlás tapasztalható: 1% kifejlett egyed, 11% báb, 50% lárva és 38% pete.  A teljes kifejlődéshez összesen általában 3-4 hét szükséges, de akár 2 év is lehet. A vérszívás elengedhetetlen a párosodáshoz, és a peték lerakásához. A kifejlett élősködők végig a gazdaállaton maradnak, de az állandó vakarózást, harapdálást és nyalogatást megunva „átugranak" új áldozatukra. A bolhák ugrása, „pattogása" látható, akár az 50-70 cm-es távolságot is könnyen átugorják. Egyes megfigyelések szerint egy egyed akár több ezer sikeres ugrásra is képes. A bolhák egyes érzékszerveikkel észlelik az éppen nekik való gazdaállat jelenlétét, testmelegét, stb. A kifejlett egyedek kb. 9 hétig életképesek.

Háziállataink védelmére rengeteg védőszer alkalmazható. Állatpatikában, vagy üzletekben nagy a választék. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mert az állat fajtájától, érzékenységétől, életmódjától is függ a védekezési mód (spray, nyakörv, stb.) hatékonysága. Általánosságban igaz, hogy az élősködő rovarok ellen a kombinált védelem a legjobb. Általános tévhit, hogy a bolhák a gazdaállat szeméhez járnak inni, ezért a bolhanyakörv sem gátolja meg a parazitákat az élősködésben. A legfontosabb, amit meg kell tennünk, az kedvencünk és helyének tisztántartása. Az állat almát rendszeresen cserélni kell, fekhelyét kimosni, porszívózni. Így a ki nem kelt lárvákat, petéket megsemmisíthetjük. Alkalmazhatunk fertőtlenítőszereket is, ezeket is be lehet szerezni állatpatikában.

Akár egy bolhacsípés is okozhat allergiás reakciót. A bőrgyógyászati betegségek kb. negyede vezethető vissza bolhafertőzöttségre. A bolha nyála magas fehérjetartalmú, ami erősen allergén hatású. Az allergiás tünetek pár óra alatt is jelentkezhetnek, intenzív vakarózást okozva. Tenyérnyi vörös, szőrtelen terület alakulhat ki bármely testtájon, de leggyakrabban a combokon, melyet a kutya nyalogat, harapdál. A bőr megvastagszik, váladékozik, melyen a baktériumok elszaporodnak. Kezelés nélkül súlyos bőrgyulladás alakulhat ki. Mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumra, gyulladáscsökkentő szerekre van szükség a kezeléshez. Ha hosszas allergia alakul ki, még immunerősítésre is szükség lehet.

A bolhák egyéb kórokozókat is terjesztenek. Az egyik leggyakoribb egy galandféreg, a Dipylidium caninum. Mivel az élősködők után rágcsálva a kutya lenyeli a bolhában lévő galandférget, a bolhás kutya mindig férges is! A galandféreg egyedfejlődéséhez feltétlenül szükség van a bolhára, mint köztesgazdára. A kutyába a galandféreg lárva alakja kerül, és a vékonybélben megtelepedve élősködik. A gazdaállatban kikelve, kifejlődve a végbélnyílás közelében láthatóak rizsszemszerű szelvényei.

galandféreggalandféreg

 

Sajnos az emberre is átterjedhet ez a fertőzés. Leggyakrabban a gyerekek fertőződnekmeg az állat simogatása közben, mert a szétrágott bolharészekkel érintkeznek. Ezért ebben az esetben a kézmosás kiemelten fontos. Ebeinket rendszeresen féregteleníteni is kell.

 

Dipylidium caninum életciklusDipylidium caninum életciklus

 

A bolhák más fertőző vírusos és baktériumos betegséget is terjesztenek. Szerencsére ezek nem jelentős mértékben fordulnak elő. Az azonban történelmi érdekesség, hogy a bubópestis kirobbanásáért a patkányok bolháit okolhatjuk.

Nagyon fontos, hogy amennyiben több állatot tartanak együtt, minden állatot egyszerre kell bolha elleni kezelésben részesíteni, mert a különböző állatfajok élősködői nem csak a „saját gazdaállatfajukhoz" ragaszkodnak,  hanem más állatfajon, így az emberen is megtelepszenek.

 

Forrás:

A vadászkutya 2007/2, 48-49.o.

Nemzetközi Kutya Magazin XIV. évf.4.szám / 2009.április 46-48.o.

Képek: Wikipédia

 

buying paper write a conclusion for an essay write research paper for money where to buying essays essay writing service research paper resume writing services woodbridge va call for papers academic conference essay on essay on my computer in hindi language medical school application essay order to write assignment top 10 graphic design resume service best way to write an argumentative essay what original thesis writing services press noteshelf make custom paper size research paper online banking professional resume writers new york write a twoparagraph essay comparing sals story with phoebes story essay about product and service essay on college students and stress assignment writing service usa site writing services for small businesses